loader loader

Gevel stucen of schilderen?

Hoe geeft u uw gevel de juiste uitstraling?

Als u uw woning een eigen identiteit wilt geven, kunt u ervoor kiezen om deze een andere kleur geven door de gevels te schilderen. Maar bij schilderen blijft u altijd de stenen zien. Wilt u dat niet? Dan kunt u ervoor kiezen om de gevels te stucen. Met deze bepleistering krijgt u een glad resultaat dat u elke gewenste kleur kunt geven. Maar wat heeft de voorkeur? Het voordeel van stucen is bijvoorbeeld dat de stucwerk laag dikker is dan een verflaag en daardoor meer bescherming zal bieden. Hieronder leest u meer over het waarom van stucen of beschilderen van de gevel van een pand.

Prijs van stucwerk

Vaak denkt men dat stucwerk fors duurder zal zijn dan schilderwerk. De kosten lopen over het algemeen niet heel erg ver uiteen. Zeker niet als u het schilderwerk door een schilder laat doen en het stucwerk door een stukadoor. Zo kunt u kiezen voor niet al te dure verf die zo’n vijf jaar meegaat. Datzelfde geldt voor stucwerk. Voor stucwerk dat een aantal jaren mee moet gaan, bent u ongeveer hetzelfde bedrag kwijt. Een buitenmuur stucen kan net als een geschilderde buitenmuur vele jaren mee gaan. In beide gevallen is het een zinvolle investering.

Vergunning

Let er overigens wel op dat u voor het stucen van de gevel soms een vergunning nodig heeft. Doordat het aanzicht van de woning verandert, past dat uw woning mogelijk niet meer in het Bouwbesluit van uw wijk of straat. Uw gemeente kan u hierover informeren. Dat is wel verstandig om te doen om een eventuele boete te voorkomen.

Wat kost een gevel stucen?

Voor een binnenmuur stucen met behulp van spackspuiten bent u voor plusminus voor € 7,- per m2 wel klaar. Voor een gevel buiten moet u op andere bedragen rekenen. Een gevel wordt namelijk blootgesteld aan allerlei weersinvloeden. Het stucwerk zelf moet daarom tegen een stootje kunnen. Daarnaast wordt de prijs bepaald door de kwaliteit van de gevel. Wanneer een muur in slechte staat is, komen er extra kosten bij om een en ander te egaliseren. Als dat gedaan is, kunt er eventueel nog rimpelloos overheen (laten) schilderen.
Dus uw gevel stucen of schilderen? Die keuze is aan u.

Wilt u meer weten over stucwerk of schilderwerk? Neem dan gerust contact op. We vertellen u er graag meer over.