loader loader

Hoe schilder ik een plafond?

Voorbereidingen bij plafond schilderen

Een plafond schilderen kan een heuse opgave zijn. Als je ervoor kiest om dit zelf te doen, bereid je dan goed voor. Begin met het afdekken van je vloer en zorg ervoor dat je genoeg loop ruimte hebt om goed te kunnen werken. Werk oneffenheden weg met muurvuller en laat dit goed drogen. Ook is het van belang dat je het plafond stof- en vetvrij maakt. Plak als volgt de randen af met schilderstape.

Voorstrijken van je plafond

Bij een plafond met een zuigende ondergrond gebruik je voor het plafond schilderen een voorstrijkmiddel zodat de verf en het plafond goed kunnen hechten. Ervaren schilderbedrijven weten dat je het voorstrijkmiddel 24 uur moet laten drogen voordat je kunt beginnen met schilderen. Neem de tijd bij het schilderen ven je plafond.

Hoe moet je plafond schilderen?

Nu is het zover. Je gaat beginnen aan het daadwerkelijke schilderen. Je hebt genoeg en van goede kwaliteit verf in huis gehaald. Je hebt schone kwasten en je roerhoutje paraat. Begin dan met het goed doorroeren van je verf. Giet de plafondverf over in een verfemmer en sluit de verfemmer weer met de deksel. Ervaren binnenschilders beginnen eerst met een kwast waarmee ze langs de afgeplakte randen van het plafond schilderen. Voor grote vlakken gebruik je en vachtroller met telescoopsteel. Zo werk je meter voor meter, van links naar rechts, van boven naar beneden en zorg ervoor dat de verfvlakken elkaar goed overlappen. Let op! Kleurverschil kan ontstaan gedurende het schilderproces. Dit komt omdat op sommige delen de verf nog nat is. Wacht eerst tot alle verf is opgedroogd voordat je er opnieuw overheen schildert.

Netjes afwerken en opruimen

Tevreden met het schilderen van je plafond? Verwijder dan de schilderstape als de verf nog nat is, en ruim je verfrollers, verfkwasten en verfbak goed op in een plastic zak. Zo kun je deze weer gebruiken voor de volgende laag. Ervaren schilders brengen 2 tot 3 lagen verf aan om het gewenste resultaat te krijgen. Als je onervaren bent kan dit meer zijn.
Een plafond schilderen is een arbeid en tijdsintensief proces.

Professionele hulp bij schilderwerk

Het is altijd een optie om een ervaren schilder/ binnenschilder in huis te halen voor een professioneel resultaat. Ook kunnen vakkundige schilders gelijk zien of er ander soortgelijk werk verricht kan worden. Denk aan stucwerk of aanvullend timmerwerk. Zodat uw plafond en ruimte top aangeleverd wordt.
Voor meer informatie en/ of vragen over plafond schilderen, neem gerust contact met ons op.

Plafond schilderen met een roller