loader loader

Eisen voor zorgwoning aan huis

Waaraan moet een zorgwoning aan huis voldoen?

Wilt u de zorg voor uw familie dicht bij huis doen? Dan kan een (mantel)zorgwoning aan huis de uitkomst voor u zijn. Een zorgwoning is een extra woning aan huis waar u of de zorgvrager in kan wonen. Deze mantelzorgwoning kan vrijstaand zijn, bijvoorbeeld in uw tuin, maar kan ook worden geplaatst als aanbouw aan een bestaand huis of pand. Bij aanbouw kunt u denken aan een aparte badkamer en/of slaapkamer bij de huidige woning. Hieronder leest u meer over de eisen voor een zorgwoning aan huis. Want er zijn wel een aantal spelregels.

Ook als aanbouw bij bestaande woning

Een zorgwoning hoeft niet een compleet vrijstaand gebouw te zijn, maar kan ook in de vorm van een aanbouw bij uw bestaande woning. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een aparte badkamer en/of slaapkamer toe te voegen aan uw woning.

Geen vergunning nodig

U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Ook daarvoor is geen vergunning nodig. Wel zijn er 3 voorwaarden waaraan u moet voldoen.

1. Zorgbehoefte

Er moet sprake zijn van een zorgbehoefte. Die is er als mantelzorgontvanger niet meer voor zichzelf kan zorgen, volgens een verklaring van de huisarts. De zorgbehoefte moet er zijn als een zorgwoning wordt gebouwd. Hij mag dus niet alvast uit voorzorg vergunning vrij gebouwd worden. De enige mogelijkheid om een mantelzorgwoning, ter voorbereiding op de toekomst te bouwen, is door een omgevingsvergunning bij de gemeente aan te vragen.

2. Voor maximaal één huishouden

Er mag maar 1 huishouden van maximaal 2 personen in de mantelzorgwoning verblijven. Het maakt echter niet uit of de zorgbehoevende in de mantelzorgwoning verblijft of degene die de mantelzorg verleent.

3. Zorgwoning is tijdelijk

Een mantelzorgwoning is altijd tijdelijk. As de mantelzorg niet meer nodig is, bijvoorbeeld na overlijden van de zorgvrager, mag de zorgwoning ook niet meer gebruikt worden als woning. Sanitair, keuken et cetera moeten vanaf dat moment worden weggehaald. De gemeente kan hierop handhaven. Let hier dus op als u plannen hebt tot een zorgwoning in huis realiseren.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.